lördag 8 november 2014

Kastlösa

Denna varma höstdag gör det inget att vår gamla brännare till pannan har lagt av.
 

Bosses Rör i Mörbylånga satte dit en ny, röd och fin. 

Ute på åkern mot stationshuset så ryttlade två stycken fjällvråkar. De letade säkert sorkar i diket vid stationen. Jag tror också att det fångade någon sork så det blev en bra matpaus för vråkarna som är på väg att flytta söderut inför vintern. 

Efter frukosten både för oss och fjällvråkarna var det dags att fara mot Kalmar för att göra några julklappsinköp. Då måste vi passera Kastlösa om vi åker västra vägen mot Färjestaden. Det speciella med Kastlösa, förutom att det alltid dålig mobiltäckning där, är att man helt plötsligt sänkt hastighetsbegränsningen till 40 km/h. Det är ingen annan by på södra delen av Öland som har den begränsningen.

Skälen till begränsningen kan man fundera över. Det har man tid till när man passerar Kastlösa. Man kör sakta, man möter eller ser ingen annan bil, man kan inte prata i mobilen och på lördagsförmiddagen var inte ens byns fasantupp ute och spatserade.
Jag tror att det har varit en delegation från hastighetsbegränsningsnämnden som varit ute och inspekterat. Vad ser de när de åker igenom Kastlösa? 

En skola innebär i resten av Sverige att det är begränsat till 30 km/h. 
Här blir nämnden osäker om den här gamla skolan är igång, så de gör en kompromiss: 40 km/h får det bli! Nämnden vänder och åker norr ut så man slipper ta ställning till hur man ska göra i Degerhamn, så där är det fortfarande 30 km/h förbi Alunskolan. När man kommer till Thorslunda och nästan framme vid bron ser man en gammal skola till, Thorslunda skola.

Det får bli 40 här också säger nämnden och åker raskt vidare. (I Thorslunda går 150 skolbarn, i Kastlösa går inga skolbarn alls sedan många år tillbaka)
Jag spänd inför beslutet kring hastighetsbegränsningen förbi Gräsgårds skola? Folkskolan har brunnit ner men småskolebyggnaden finns kvar.
En alternativ förklaring till införandet av hastighetsbegränsning i Kastlösa finns i bloggen Alvarsamt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar